Nie trzyma biegów na sztywno
Nie trzyma biegów na sztywno
Witam kupiłem ok miesiąc temu kj 3.7 oczywiście automat. Zaczynają się problemy ze strzynia a może bardziej ze sprzęgłem. Mianowicie biegi bardzo ładnie i płynnie się zmieniają ale zwłaszcza pierwsze 3 biegi jak jadę spokojnie i zdejmuję nogę z gazu to obroty spadają o ok 1000, dodaje gazu obroty oczywiście wracają do miejsca w którym znowu skrzynia zaczyna ciągnąć. Problem nasila się na rozgrzanym. Stojąc na podjeździe samochód sam nie rusza a raczej cofa się. Olej wygląda bardzo czysto. Jakieś sugestie?
Re: Nie trzyma biegów na sztywno
U mnie olej w skrzyni też wyglądał ładnie ale skrzynia biegi dość twardo zmieniał, po wymianie oleju działa super.
Wymiana oleju jest najmniej inwazyjna. Warto od tego zacząć zamiast wyciągać konwerter. Macie jakiś polecany olej może Mopar? Czy lać dowolny ATF?
Załaduj przez miskę olejową najtańszego ATF, prz okazji wyczyścisz filtr, zrób z 500km jak wszystko będzie git to jedź na dynamiczną wymianę. A w przyszłosci zainwestuj +-500zł w dodatkową chłodnicę oleju, żywotność oleju zwiększysz jakieś 3x, zwłaszcza jak latasz po autostradzie czy ciągasz przyczepę. Jest na forum sporo info nas ten temat.

Wielkie dzięki za podpowiedź tak zrobię.