Jakie koszty remontu pieca?
Jakie koszty remontu pieca?
Czy ktoś z Państwa robił ostatnio remont silnika v6 3,7l ? Wymiana tulei - jakie orientacyjne koszty? Pytanie moje uzasadniam pojawieniem się wypadania zapłonu na 4 cylindrze. Po inspekcji świecy i cylindra (endoskopowo) stwierdziłem, że na zimnym silniku znajduje się płyn chłodniczy na powierzchni tłoka i jest wyraźna rysa na tulei.
Re: Jakie koszty remontu pieca?
Za sam rozrząd Mopara płaciłem 8k dwa lata temu, wymieniałem profilaktycznie, nie ze względu na remont, kupowałem w rockauto, a gdzie reszta. Także obawiam się że zrobiony zgodnie ze sztuką przy dzisiejszych stawkach i cenach części może podwoić wartość Kojota. Niestety ale zwykły mechanik nie ogarnie tego tematu bez względu na to co Ci naobiecuje. 5 lat temu robiłem dwie głowice, rozrząd, wymieniłem obie chłodnice, EGR w Suzuki Grand Vitarze II 2.7v6 i to było jakieś 16k, części też brałem z rockauto.

Taniej wyjdzie kupić anglika z dobrym silnikiem.
Robiłem w zeszłym roku - ze względu na przytarte i stukające tłoki, ale zrobiłem wszystko od podstaw bez oszczędzania. Koszt wszystkich części i tego co nie mogłem zrobić sam czyli usług typu planowanie bloku, szlif, zrobienie głowic wyszło ok 17 -18 tyś. Wszystkie części zamawiałem z Rock auto. Robiłem sam, jeżeli nie potrafisz lub nie masz warunków to myślę że jeszcze musisz doliczyć ok 10000 za robociznę . Ja na częściach nie oszczędzałem , myslę że ok 3-4 tyś można zaoszczędzić robiąc na byle jakich częściach tylko pytanie czy warto, bo przy kosztach całości to te 3tyś w jedną czy drugą stronę to bez różnicy.
Takie silniki sprzedają niby po remoncie za ok 12000, to można się domyślać jaki to był remont jeżeli ja na same części wydałem 17-18 tyś
Takie silniki sprzedają niby po remoncie za ok 12000, to można się domyślać jaki to był remont jeżeli ja na same części wydałem 17-18 tyś