cykanie\klekotanie silnika

Mebel

cykanie\klekotanie silnika

Post autor: Mebel »

Witam wszystkich, borykam się z irytującym - a może poważnym problemem w moim kj-cie (2.8 crd).
Podczas przyspieszania lub podczas jazdy pod górę (nawet nieznaczną), z silnika dochodzi odgłos cykania/klekotania - tylko i wyłącznie gdy silnik jest obciążony - gdy dodaję gazu. Po zdjęciu nogi z gazu dźwięk ustaje, podobnie na „P” gdy dodaję gazu nic nie słychać. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną tego cykania? (wtryski sprawdzane dwa razy). Podobny problem był poruszany ale dotyczył kj 3.7, nie wiem czy można wnioski (w zasadzie istotnej wskazówki tam również nie znalazłem) przenieść na 2.8 crd. Dodam tylko, że żadnych innych negatywnych objawów nie ma.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
WieRcik
Woźny

Re: cykanie\klekotanie silnika

Post autor: WieRcik »

Sprawdź stan plastikowych uchwytów przytwierdzonych do karoserii w których poprowadzone są przewody paliwowe. Szlak je trafił i nie trzymają przewodów przez co te drżą i przez to hałasują.
Obrazek
Awatar użytkownika
darekcz

Post autor: darekcz »

W mim też te plastyki co są w nich przewody popękane mają uchwyty i doraźnie na tetrytki jest zrobione i działa. Ale to już z takim rozwiązaniem kupiłem.
Mebel

Dzięki, posprawdzam te uchwyty jak sugerujecie.
Mebel

Jeszcze uzupełnienie, znalazłem taki filmik - samochód inny ale dokładnie taki dźwięk słychać w moim KJ-cie.
https://www.youtube.com/watch?v=8HNl7nbIaVU
ODPOWIEDZ